Vorter

Vorter og fodvorter

Har du et spørgsmål omkring vorter og fodvorter? Så har vi måske svaret til dig her. Læs her for at lære mere omkring årsager, symptomer og behandling.


Hvad er årsagen til vorter?


Vorter er almindelige virusinfektioner, der viser sig som små, hårde områder på huden med samme farve som din hud. Den mest almindelige type er ru og ofte rynket. Hvis de er på fodsålen, kan de være blødere og flade, med små sorte pletter indeni. Disse kan være meget smertefulde på grund af trykket på dem af din krops vægt.

Infektionen forekommer gennem kontakt, især på populære steder såsom svømmebassiner, offentlige bade, omklædningsrum og motionscentre, hvor det varme og fugtige miljø får virussen til at udvikle sig.

 

Hvad er vorter og fodvorter?

Vorter og fodvorter kan være en ubehagelig irritation. De forekommer som små udvækster på huden, på fødder og hænder, de varierer i udseende og forekommer enten alene eller i klynger. Nogle vorter vil kun påvirke bestemte områder på kroppen, for eksempel fodvorter (medicinske betegnelse verrucae pedis), som er en vorte der kun forekommer under foden. Almindelige vorter (medicinske betegnelse verrucae valgaris), forekommer som regel ovenpå tæer, hænder og fingre.

Vorter viser sig som regel som små hårde overflader på huden. Vorter har samme farve som din hud, og de mest almindelige vorter er hårde, flade og ofte rynkede. Hvis vorten forekommer under din fod, er vorten oftest hvid med en lille sort plet (blodåre) på overfladen. Fodvorter kan blive meget smertefulde, grundet det pres der kommer fra ens kropsvægt når man går.

 

Hvad forårsager vorter og fodvorter?

Infektion sker via kontakt, særligt populære steder herunder er svømmebassiner, fælles brusere, omklædningsrum og fitnesscentre eller andre varme fugtige miljøer.

 

Hvordan får man vorter og hvordan spredes de?

Vorter og fodvorter er infektioner på det øverste lag af huden, der er forårsaget af vira fra den humane papilloma virus (HPV). Med mere end 100 varianter, er virusserne mere tilbøjelige til at forårsage en vorte eller fodvorte, når de kommer i direkte kontakt med sår eller beskadiget hud.

Hvis du får en vorte eller fodvorte, betyder det at du tidligere skal have været i kontakt med virussen. Folk blive for det meste smittet med vorter ved direkte hud til hud kontakt, f.eks. når man giver hånd med andre mennesker. Vorter kan også overføres gennem genstande, f.eks ved brug af det samme håndklæde som en der har vorter eller noget så simpelt som at benytte det samme dørhåndtag. Sandsynligheden for at få en vorte er størst, hvis du går med bare tæer på fugtigt gulv, på f.eks. en bademåtte eller i offentlige svømmehaller. 

 

Hvordan ser vorter og fodvorter ud?

Den almindelige vorte er rund eller ovalformet, fast og hævet fra huden, ofte med en hård ujævn overflade. Vorter varierer i størrelsen, fra 1 mm til 1 cm i diameter. Almindelige vorter er som regel ikke smertefulde, men de kan til tider klø, eller bløde. Man udvikler enten en enkelt eller flere almindelige vorter i klynger ad gangen.

Fodvorter er små, bulende udvækster under foden. Fodvorter er hvide, ofte med en sort prik (blodåre)på overfladen. Fodvorter er flade, i forhold til almindelige vorter, som er hævet fra huden.

Hvordan kan du undgå vorter og fodvorter?

De fleste mennesker får enten fodvorter eller almindelige vorter på et tidspunkt i deres liv - men der er nogle ting du kan gøre for at undgå at få vorter og sørge for at du ikke smitter andre, hvis du får vorter.

Det er vigtigt at vaske hænder grundigt og regelmæssigt. Prøv at holde din hud ren og fugtet, og undgå at bide dine fingernegle eller neglebånd. Det er også vigtigt at undgå beskidte offentlige håndklæder, f.eks. i fitnesscentret. Hvis du har en vorte, så sørg for at bruge handsker når du benytter fælles motionsudstyr, for at undgå at vorterne smitter andre.

Det anbefales også at sørge for at ens fødder er tørre og at man skifter sokker hver dag, for at viraen ikke kan formere sig. Rør eller krads ikke i andres eller egne vorter, da dette kan resultere i at vorterne kan spredes til andre dele af kroppen.

Hvis du har været et sted for du mistæker at du kan være udsat for HPV virus, så er det vigtigt at vaske fødderne grundigt med desinficerende sæbe.

 

Sådan fjerner man vorter

De fleste vorter forsvinder som regel af sig selv. Alternativt er der mange behandlingsformer som kan anvendes hjemmefra. Det er vigtigt at påpege, at både det at lade vorten være og diverse hjemme-behandlingsformer kræver meget tålmodighed og kan være smertefulde. Behandlingsformer udført i hjemmet dræber ikke HVP virus, men hjælper med at skabe et miljø¸ som gør det svært for fodvorter og almindelige vorter at overleve.

Se nogle af behandlingsformerne nedenfor:

Salicylsyre - Dette ændrer hudens miljø, så vorten ikke kan overleve. Salicylsyre opløser det stof der medvirker at hudcellerne kan holde sammen, så vorten opløses. Denne behandlingsform kan tage flere uger før den virker, og resultatet varierer.

Flydende kvælstof - Hos lægen bruges flydende kvælstof til at fryse fodvorten eller vorten væk, og der dannes herefter en vabel. Håndkøbsbehandlinger f.eks. Scholl Freeze Vorte- og Fodvortefjerner, bruger en blanding af Dimethyl Ether og Propane, for at opnå en fryseeffekt. Det er bevist at man opnå en hurtig og effektiv behandling, som kan udføres hjemmefra. Fodvorten eller vorten vil gradvist falde af, inden for 10-14 dage. Hvis behandlingen udføres som anvist, vil kroppen erstatte vorten med sundt væv.

Hvis vorten ikke forsvinder efter hjemmebehandling og behandling hos lægen, så er kirurgi en mulighed. Nedenfor er nogle af de mulige kirurgiske behandlingsformer mod vorter:

  • Elektrokirurgi og currettage - Elektrokirurgi bruger højfrekvent elektrisk strøm til at brænde vorten. Curettage er kirurgisk fjernelse af vortevævet med en lille skarp kniv eller et lille ske-formet værktøj. Disse to behandlingsprocedurer udføres samtidig.
  • Laserkirurgi - Denne procedure brænder vorten af vævet med en intens stråle af lys eller laser.

LÆS ALTID BRUGSANVISNINGEN. BRUG KUN SOM ANVIST. Besøg din læge, hvis symptomerne varer ved.

 

Lær mere om Scholls fodplejeprodukter mod vorter