Svampeinfektion i neglene

Svampeinfektion i neglene

Det er overraskende almindeligt at blive ramt af en svampeinfektion i tåneglene.

Selvom det umiddelbart er smertefrit, kan infektionen forårsage en gullig eller brunlig misfarvning af neglen, gøre neglens overflade ujævn og endda gøre den porøs og smuldrende.

Hvis det ikke behandles, kan neglen i sidste ende risikere at løsrive sig og falde af tåen eller fingeren, hvilket kan være smertefuldt. Heldigvis kan neglesvamp let behandles. Nedenfor finder du Scholls guide til neglesvamp, hvor du kan læse mere om årsager, symptomer, behandling og forebyggelse.

Hvad er årsagen til en svampeinfektion i neglene?

Onykomykose eller neglesvamp er en svampeinfektion i neglene. Det er en almindelig lidelse, der skyldes en  bestemt type svamp under neglens overflade. Svampen kan smitte fra person til person gennem direkte kontakt eller gennem tæpper, sokker, sko og strømper. Disse mikroorganismer vokser og spreder sig i fugtige, varme omgivelser såsom offentlige brusebade, gymnastiksale eller svømmehaller.

Hvordan ser en svampeinfektion i neglen ud?

Sunde negle er glatte, lyserøde og har en tynd, hvid stribe i spidsen, mens en svampeinfektion ændrer farven og udseendet. Infektionen påvirker i begyndelsen en lille del af neglen og misfarver den, en infektion kan blive hvid, gul til brun, grøn og endda sort. Hvis infektionen forbliver ubehandlet, kan den brede sig dybere ind i neglen og medføre, at neglen bliver fortykket eller flaget; det kan føre til smerter og ubehag, og i nogle tilfælde kan neglen falde af. Det er vigtigt at behandle en svampeinfektion i neglen for at forhindre, at den spredes over et større område af neglen eller til de andre negle på foden. Du kan tale med din læge eller bruge specielle produkter til at behandle det.

Årsager til svampeinfektion i neglene

Neglesvampsinfektion kan skyldes forskellige typer af svamp, som f.eks. candida - en svamp som angriber mundhulens slimhinder, men skyldes i langt flere tilfælde forekomst af samme type svamp som forårsager fodsvamp, dermatofytisk svamp. Denne type svamp smitter fra person til person ved direkte kontakt og kan overleve i sokker, sko, tæpper og strømpebukser.

Symptomer på svampeinfektion i neglene

Der findes nogle tydelige symptomer på neglesvamp, som du selv kan holde øje med. Du kan kigge efter disse tegn:

  • Din negl ser mat ud og har mistet sin naturlige blankhed
  • Misfarvning langs neglens kanter
  • Hvide eller gullige pletter på neglen
  • Neglen er fortykket og kan være porøs
  • Neglen smuldrer eller revner og kan endda løsrive sig fra huden
  • Ubehag når du bruger sko, går eller står stille i længere tid


Hvis du har nogen af disse symptomer, er det vigtigt, at du handler hurtigt. Hvis du ikke sørger for at behandle infektionen, er der risiko for, at den vil sprede sig til andre af dine negle.

Behandling af svampeinfektion i neglene

I milde tilfælde af neglesvamp er behandling ikke altid nødvendig. Hvis symptomerne fortsætter eller forværres, anbefales det dog stærkt at bruge svampedræbende medicin.

Scholls behandling mod neglesvamp indeholder hygiejniske neglefiler til engangsbrug, som bruges til at fjerne neglens øverste lag for både at give adgang til neglens struktur og forbedre udseendet af neglen. På den måde får du direkte adgang til området med svamp og har mulighed for at påføre den avancerede formel på området. Formlen trænger ind i neglen og skaber et ugæstfrit miljø for svampen for at forhindre spredning og forværring af infektionen.

Dette skal gentages hyppigt i starten af behandlingen, neglen skal files én gang om ugen og midlet skal påsmøres én gang om dagen de første fire uger. Derefter skal behandlingen fortsættes ved at påsmøre midlet én gang om ugen i op til ni måneder. Neglefilen kan kun bruges én gang og bør smides ud efter brug for at undgå gentagen infektion.

Forebyggelse af svampeinfektion i neglene

Det kan være svært at forebygge neglesvamp, men der er visse ting, du kan gøre for at mindske risikoen. Først og fremmest bør du undgå at gå med bare fødder i fugtige omgivelser.

Beskyt dine fødder ved at bruge fodtøj, som f.eks. klipklapper, i områder hvor infektion let spredes -  såsom i fællesbade og ved poolen.

Det anbefales ligeledes at påbegynde behandling, hvis der er skader på neglen, da dette kan give svampeinfektionen mulighed for at komme ind under neglen, hvor den næres af stoffet keratin som findes i neglene. Hvis du går i ældre sko, kan det være en god idé at udskifte dem, da de kan være inficerede med svampesporer. Hvis du derudover oplever symptomer på fodsvamp, bør du behandle det hurtigst muligt, da svamp hurtigt kan sprede sig og forårsage en svampeinfektion i neglene.

 

Lær mere om Scholls behandlinger af neglesvamp