Ligtorne

 

Har du spørgsmål vedrørende ligtorne? Så har vi måske svarene lige her. Læs videre for at lære mere om årsager, symptomer og behandling.


Hvad er ligtorne?

Ligtorne er små formationer af fortykket hud, som ofte forekommer på fødderne som følge af uhensigtsmæssig pres, friktion og komplikationer med biomekanikken.

 

Hvad er de mest udbredte symptomer på ligtorne?

Hold øje med dine fødder, kig efter disse tegn på ligtorne:

  • En fortykket og ru formation af hud
  • En hård bule på huden
  • Et område med voksagtig eller tør hud
  • Smerte eller ømhed i det ramte område

 

Forskellen på hårde og bløde ligtorne

Udover de indlysende forskelle på ligtornes henholdsvise hårdhed og blødhed, er der også forskel på hvor de forekommer:

  • Hårde ligtorne – Forekommer ofte på oversiden, spidsen og siden af tæerne og har en kerne som trykker på nerveenderne, hvilket kan være smertefuldt.
  • Bløde ligtorne – Forekommer ofte mellem tæerne, og forbliver bløde pga. de varme og fugtige omgivelser. Selvom de er bløde, kan de stadig forvolde smerte.

Ligtorne og hård hud forveksles ofte og er da også forbundet med hinanden, men det betegnes som to forskellige lidelser. Hård hud kan også forekomme på undersiden af foden.

Forskel på ligtorn og fodvorter

Ligtorne opstår, når huden på fødderne udsættes for friktion og tryk igennem længere tid. Trykket vil få huden til at reagere med at danne hård hud for at beskytte sig selv, og styrke den eksisterende hud mod skader. Ligtorne og fodvorter kan minde om hinanden i udseende, eftersom de begge er små, runde og sidder på et afgrænset hudområde, kan man godt forveksle dem med hinanden.

 

Fodvorter og ligtorne er dog to vidt forskellige tilstande i huden. Ligtorne dannes i huden som følge af en (over)belastning af huden. Fodvorter skyldes noget helt andet. Det er nemlig et virus, og fodvorter er derfor meget smitsomme. De smitter oftest indirekte, f.eks. via gulvet i svømmehaller og omklædningsrum, men også direkte ved berøring, derfor er det vigtigt at du kender forskel på ligtorne og fodvorter, specielt hvis I er flere i husholdningen, eller du ofte er i indirekte kontakt med andre mennesker.

Hvad forårsager ligtorne?

  • Der er flere forskellige mulige årsager til hvorfor ligtorne udvikler sig, men den mest almindelige årsag er dårligt fodtøj. Hvis skoene er for løse, kan din fod glide rundt og gnide sig mod indersiden af skoen, og derved skabe friktion. Andre sko kan klemme forskellige områder på fødderne, såsom højhælede eller meget stramme sko
  • Uhensigtsmæssige gangmønstre, lange perioder i stående tilstand eller gentagne aktiviteter med brug af fødderne (som f.eks. ved sportsdyrkelse) kan også sætte fødderne under pres og derved forårsage ligtorne
  • Ligtorne er mere udbredte blandt ældre mennesker, fordi huden bliver tyndere med alderen. Manglen på polstring på fodsålerne, får ligtornene til at udvikle sig. Derfor forekommer ligtorne ofte også på knoglede fødder
  • I nogle tilfælde kan ligtorne være symptom på andre fodlidelser. De kan f.eks. forekomme i forbindelse knyster eller hammertå

 

Hvordan forebygges ligtorne?

Man kan forebygge ligtorne ved at bruge komfortabelt fodtøj, som passer ordentligt og som ikke gnubber fødderne og skaber friktion.

Det er også vigtigt at sikre, at dine fødder er helt tørre inden du tager nogen form for sko på. Våde og fugtige fødder forøger risikoen for friktion kraftigt. Det betyder at hvilken som helst form for gnidninger i dine sko, vil forstærkes markant og sætte huden under pres. Ved at sørge for at din hud er helt tør, kan du formindske mængden af friktion og pres på huden.

 

Sådan behandles ligtorne

Der findes flere forskellige behandlingsmetoder til ligtorne. Hvilken metode du vælger, bør afhænge af tilstandens omfang.

Vælg velpassende sko, som sidder godt. Det vil forebygge udvikling af ligtorne. Hvis du allerede har ligtorne, kan du vælge enten at fjerne dem eller at beskytte dem.

 

Lær mere om Scholls plejeprodukter til ligtorne

Effektiv og hurtig behandlinging af ligtorne. Prøv Scholl 2i1 EXPRESS ligtornsbehandling