Fodsvamp

Hvad er fodsvamp?

Fodsvamp er en lidelse der normalt findes på huden i området mellem tæerne, og det er en af de mest almindelige fodinfektioner hos voksne.
Der findes adskillige typer af svamp der kan forårsage lidelsen, og en del af dem lever allerede i huden, men bliver ikke et problem før de formerer sig.
Lidelsen forårsager svie og kløe, såvel som revner og sprækker i huden.

Hvad er årsagen til fodsvamp?

Fodsvamp er en af de mest almindelige fodinfektioner. Svampen får det påvirkede område, som ofte starter mellem tæerne, til at klø. Huden bliver hvid, fugtig og begynder til sidst at skalle, danne flager og revne. Da det er en svampeinfektion, er fodsvamp meget smitsom. Man kan blive smittet ved at gå på et vådt gulv, gennem sokker, sko og fugtige håndklæder.

Har du et spørgsmål om fodsvamp? Vi har muligvis svarene du søger.
Her kan du nemlig læse og blive klogere på fodsvamp, hvorfor man får det, symptomer og behandlingsmuligheder.

Hvad er en svampeinfektion i huden?

Alle mennesker har mikrober der lever i deres hud. Det meste af tiden er de ganske harmløse, og giver ikke anledning til problemer.
Der er dog tilfælde under de rette konditioner, hvor svampe kan formere sig, vokse og angribe huden, især i varme og fugtige miljøer.
Dermatofytter er en type svamp der kan forårsage infektioner i de ydre hudlag, negle, hår og hovedbund. Svampe er parasitter der lever på andre organismer, og på mennesker kan de bl.a. leve af vores døde hudceller. Svampeinfektioner er meget smitsomme og kan spredes både via direkte og indirekte kontakt.
Infektionen kan overføres ved berøring hud mod hud, men kan også overføres til andre via berørte objekter.

Hvorfor får man fodsvamp?

En infektion opstår som oftest ved direkte kontakt med svampen. Det kan eksempelvis ske ved at gå barfodet på offentlige steder såsom omklædningsrum og bad, i svømmehaller eller swimming pools.
På disse steder vil du være sårbar overfor smitte med fodsvamp.
Andre kilder til smitte kan f.eks. være våde sokker, sko og fugtige håndklæder.

Fodsvamp er oftest forårsaget af svampen Trichophyton rubrum eller Trichophyton mentagrophytes (Dermatofytter). Under de rette forhold kan disse svampe gro og formere sig, hvilket kan føre til infektion og udbrud af fodsvamp.
Fodsvamp opstår oftest på fugtige fødder, og især imellem tæerne, men lidelsen kan også ses på udtørrede fødder som følge af hudens manglende beskyttende lag.
Hvis lidelsen ikke behandles, kan den risikere at sprede sig til resten af foden og endda til tåneglene.
Derudover kan andre dele af kroppen også inficeres.

Her er et par af de mest almindelige årsager til fodsvamp:

  • Fugt: Fugtige, varme og svedige fødder giver svampen optimale betingelser for at vokse.
  • Dårlig hygiejne: Fodsvamp lever i og af døde hudceller. Derfor er det vigtigt at vaske fødderne jævnligt, og også skifte sko og sokker med jævne mellemrum.
  • pH Værdi: Det har vist sig at pH værdien i huden er højere, på steder hvor hudlag gnides mod hinanden, som f.eks. mellem tæerne. Når pH værdien øges, svækkes hudens naturlige forsvar og bliver mere modtagelig for en infektion.
  • Tørre og sprukne fødder: Generelt kan svampen som organisme trænge ind og bosætte sig i beskadiget hud, sprækker, revner og sår, hvorfra den kan vokse og formere sig.

Hvad er de mest almindelige symptomer på hudsvamp?

Der er to almindelige typer fodsvamp; mellem tæerne eller som såkaldt mokkasinsvamp på fodsålen.
Fodsvamp kan let spottes, du skal bare tjekke for disse symptomer:

  • Rødt, kløende udslæt mellem tæerne
  • Huden under fødderne er hævet
  • Skældannelse og tør hud på fødderne
  • Uregelmæssig kløen og brændende fornemmelser
  • Revnet og sprukken hud på fødderne

Hvad kan der ske, når man har fodsvamp?

En ubehandlet infektion med fodsvamp kan medføre følgeinfektioner. Det skyldes at hudens eget forsvar bliver svækket, og modtagelig for andre bakterier og infektioner.

Fodsvamp kan være smertefuldt, ubehageligt og uskønt. Det kan klart anbefales at tackle problemet så tidligt som muligt, da det kan sprede sig til hele foden og også tånegle.
Derudover kan fodsvamp faktisk også overføres til andre steder på kroppen.

Husk ikke at forsømme dine fødder, de er vigtigt at give dem opmærksomhed som en del af din daglige pleje.

Hvordan behandles fodsvamp?

Du kan tackle din fodsvamp på flere forskellige måder. Der findes effektive cremer og sprays, og Scholl Neglesvampbehandling kan hjælpe med at lindre symptomer og behandle infektionen.
Det er vigtigt at fortsætte behandlingen så længe som produktets instruktioner angiver, da svampen stadig kan være tilstede selvom symptomerne forsvinder. Hvis symptomerne stadig ikke forsvinder,bør du kontakte hos din læge.