Den bedste måde at vælge sko på

 


Der er ikke noget værre, end når det går op for dig, at de perfekte sko, du valgte i butikken, er for smertefulde at have på. Her er en praktisk vejledning, som kan hjælpe dig med at vælge de bedste sko til dig. Så husk det, næste gang du går på indkøb!


Sokker
Når du køber et par sko, skal du huske at prøve dem med den type sokker, du mener, du vil bruge sammen med dem. Du kan enten løbe dem eller have et par med dig i tasken.

Længde
Din sko bør være ca. én centimeter længere end din fod for at sikre, at dine tæer har plads til at bevæge sig og for at undgå gnidning. Mål din fods længde til spidsen af din længste tå, og husk, at det måske ikke er din storetå, der er længst!


Bredde
Skoen skal passe bekvemt på din fod, hvor den er bredest, for at forhindre gnidning, som skyldes, at din sko gnider mod foden. Sørg derfor for, at skoen ikke trykker nogle steder. Hvis du ikke kan sprælle med tæerne, er skoen for stram.


Dybde
Overdelen bør ikke trykke fodens overside, især ikke på tåspidserne. Denne form for tryk kan give irritation, negleproblemer og tåkrampe. Skoens dybde er korrekt, hvis du kan bøje foden.


Hæle
Skoen bør passe din fod fast omkring hælen, især i sportssko. En ustabil hæl får din fod til at glide og gør din gang ubalanceret, hvilket fører til smerter i svangen og hudirritation.

Indlægssål
Det er vigtigt at vælge en anatomisk formet indlægssål, der kan støtte din fod på de rigtige støttepunkter. Sko med udtagelige indlægssåler er meget praktiske, da de kan tages ud, så anatomiske ortopædiske indlægssåler kan sættes i, eller de kan gøres bredere for at give plads til hævelse af fødderne i løbet af dagen.

Foring
Skoens foring skal være glat og fri for folder eller hævede stikninger. Dette kan hjælpe dig med at undgå irritation eller skade på huden.


Overdel
Uanset hvilket materiale overdelen er lavet af, skal du sikre dig, at det er fleksibelt og ikke begrænser fodens bevægelser. Det er også vigtigt at overveje, om det er åndebart, så dine fødder ikke bliver for varme og kommer til at lugte.


Sål
Sålen skal være af letvægtsmateriale, der er holdbart og skridsikkert. Prøv at vælge sko, der giver beskyttelse mod sten og andre genstande på jorden, som også kan beskadige din fod.


Lukning
Vælg om muligt sko med snørebånd, velcrobånd eller spænder, så du kan indstille pasformen til at passe dine behov.


Størrelse

Vores fødder er fuldt formede i 18-års alderen, men deres størrelse og form kan stadig ændre sig i forbindelse med alder eller graviditet. Skoens form og pasform gør også en forskel. Derfor er det bedst at vælge en behagelig pasform, der giver foden de bedste betingelser.

Prøv dig frem
Prøv altid begge sko: De fleste menneskers fødder er lidt forskellige i størrelsen, så vælg størrelse efter den største fod. Din fod udvider sig, når du lægger kropsvægt på den, så sørg for at stå op. Det er altid godt at købe sko om eftermiddagen eller aftenen, når dine fødder er lidt større fra dagens belastninger.

Et lille kneb
Endelig er det vigtigt, at du går omkring i butikken med skoene på – selv det blødeste materiale giver dig måske ikke den rigtige komfort, når dine fødder er i bevægelse. Du bør have skoene på i mindst 10-15 minutter, så behold den sko, du virkelig er interesseret i, på den ene fod, og prøv i mellemtiden andre sko, mens du går omkring i butikken så meget som muligt.