Behandling af neglesvamp: Årsager og forebyggelse

 

Neglesvamp opstår ved en overvækst af svamp under eller på neglen. Selvom det sædvanligvis ikke er farligt, kan det være ubehageligt og føre til, at neglen bliver misfarvet, fortykket og skæv.

Behandling af neglesvamp

I denne artikel kaster Scholl et videnskabeligt blik på de forskellige typer af neglesvamp. Vi kigger på, hvorfor de opstår, hvordan de kan forebygges, og hvilke muligheder for at behandle dem, der findes.

Neglesvampen med det medicinske navn Distal Subungual Onychomycosis (DSO) er den mest hyppige form for neglesvamps-infektion. DSO inficerer huden for enden af neglen (neglelejet) og inde i neglen. Neglen kan ende med at krakelere, dele sig og blive separeret fra huden. Neglen bliver ofte gul eller brun. Dette kan være ubehageligt – især, når man har sko på.

En anden type neglesvampsinfektion er hvid overfladisk onykomykose (HOO). HOO ses i neglens øverste lag, og formes først som hvide prikker på overfladen. Efter nogen tid bliver neglens overflade dækket med et smuldrende, kridt-lignende pulver. Neglen bliver dog ikke tykkere eller fjerner sig fra huden.

Svampene, som forårsager neglesvamp, smitter nemt, og gror og spredes i fugtige, varme omgivelser – eksempelvis som svømmebassiner, bade eller fitnesscentre. Hvis man har fodsvamp, kan dette sprede sig til tåneglene og give en neglesvamp. Hvis man beskadiger en tånegl, kan dette også være med til at øge risikoen for neglesvamp.

Forebyggelse

Selvom det er umuligt at eliminere risikoen for at udvikle neglesvamp, er der flere ting, du kan gøre for at reducere risikoen. Hvis du har fodvamp, bør du få det behandlet så hurtigt som muligt, så du undgår at infektionen spreder sig til neglene. Gode sko, som passer til din fod og lader den ånde, vil også virke imod det varme og fugtige miljø, som svampen vokser i.

Andre forholdsregler indebærer ikke at dele håndklæder eller strømper med andre. Samtidig bør du sikre dig, at dine håndklæder vaskes ofte, ligesom du ikke bør gå barfodet rundt i offentlige svømmehaller, fællesbade eller omklædningsrum. Jævnlig desinfektion af dine sko med en spray er også anbefalesværdigt.

Hvis du alligevel skulle få neglesvamp, findes der flere behandlingsmuligheder. Antisvamp-tabletter (tages én eller to gange dagligt i flere måneder) fra en læge kan hjælpe med at få bugt med svampen.

En anden mulighed er Scholls neglesvampsbehandling. Scholl behandlet neglesvamp med to systemer: en neglefil og en særlig negle-væske. Den slår 99.9% af neglesvampen ihjel, og er nem at påføre neglen, ligesom den forhindrer svampen i at spredes.