Sådan undgår du ligtorne

 

Ligtorne er en fodlidelse, der kan forekomme grundet et vedvarende, højt tryk på huden. Der er en række årsager til deres opståen, som alt for stramme sko, eller hvis dine fødder er særligt tynde, men det handler oftest om manglen på polstring. En ligtorn opstår, når huden bliver sammenpresset på et koncentreret område over længere tid. Huden og vævet kan med tiden størkne helt ned til knoglen, hvilket differentierer sig fra ligtornehud, der kun påvirker de øverste lag af huden. En ligtorn kan være meget smertefuld, da den når helt ned til knoglen, og trykket mange gange placeres på foden og overføres til de følsomme nervefulde områder dybt ned i vævet. 

Hvordan kan man så undgå dem?

Det første skridt mod at undgå ligtorne, ligesom med alle andre fodlidelser, er at vedligeholde en jævnlig fodpleje rutine. Ved at passe godt på dine fødder, kan du undgå problemer som ligtorne, ligtornehud, svampeinfektioner og hård hud. De følgende trin er specifikt til at undgå ligtorne:

  • Vær sikker på at dit fodtøj passer. Dette er den mest almindelige årsag til ligtorne. Fodtøj, der enten er for stramt på dine fødder eller fodtøj, der har den rette størrelse, men som er utilstrækkeligt polstret. Selvom en sko passeer på alle andre måder, kan en ligtorn forekomme med tiden, hvis der tilføres for meget tryk på et enkelt område af din fod.
  • Vær sikker på at din fod er helt tør, før du tager sko på. Våd eller let fugtig hud forøger gnidning markant. Det betyder, at den mindste gnidning, der sker i din sko, vil blive meget forstærket og holde presset på ét sted. Ved at sikre at din hud er helt tør, kan du begrænse gnidningen og graden af tryk.
  • Lad dig ikke stoppe af fodsmerter. Hvis du lider af smerter i dele af din fod, der ikke bliver bedre med tiden eller bare bliver værre, skal du endelig huske at få gjort noget ved det. Selvom det ikke ser ud af meget i øjeblikket, kan det alligevel udvikle sig til noget meget mere seriøst som en ligtorn. Hvorfor ikke tage et kig på symptomerne herunder, hvis du er usikker?

 

Hvorfor kommer de hele tiden tilbage?

Mange folk tror, at behandling af ligtorne kun er en delvis succes, fordi de som regel vender tilbage – nogle gange indenfor nogle få måneder. Dette er som regel en misforståelse, der opstår fra den kendsgerning, at patienten fortsat har båret den samme type af fodtøj, der er årsagen til problemet. Det kan også skyldes, at de døjer med andre fodproblemer – knyster for eksempel – der medfører, at tæerne er mere sårbare overfor gnidningen og tryk, der forårsager ligtorne.

 

Sådan genkender og behandler du en ligtorn

Hvis du har mistanke om, at du har en ligtorn, kan det være svært at vide, hvordan du genkender lidelsen. De bliver ofte forvekslet med ligtornehud, men de er som regel meget større. En ligtorn er en lille cirkel af hård, flad, gul hud, og kan være meget smertefuld. De opstår som regel under din fod eller på toppen eller siden af tæerne.

Til behandlingen af ligtorne har Scholl produceret et alt-i-et produkt: Scholl 2i1 EXPRESS ligtornsbehandling. Alt du skal gøre er at påføre den dæmpende væske dagligt, der nedbryder ligtornens hårde hud. Derudover bruger du bare skraberen til at skrælle de øverste lag af ligtornen af hver tredje dag – det reducerer tykkelsen og kommer hurtigt trykket og smerten til livs. Du bør kunne se synlige resultater indenfor bare fem dage.