Sådan fjerner man ligtorne

 

Ligtorne er navnet på de små hårde cirkler, der kan dannes på fødderne på grund af overdrevet pres på huden. De opstår ofte på grund af sko, der sidder dårligt eller er for stramme, men de kan også opstå på særligt tynde fødder, da der er mindre polstring til at forhindre huden i at trykke ind på knoglen og til at få en ligtorn til at opstå. De forekommer oftest på toppen og bunden af foden, men de kan også opstå som en bivirkning af lidelser som knyster. Begge lidelser er en fortykkelse af huden, der kan være en reaktion på belastninger af foden, fx gnidninger. 

Sådan genkender man ligtorne

Ligtorne bliver ofte forvekslet med ligtornehud, men de er meget forskellige. Ligtornehud er meget større end ligtorne og har ikke en lige så markeret, cirkelformet kant. En ligtorn ligner en lille gullig cirkel af flad, hård hud og kan være meget smertefuldt modsat ligtornehud, der på grund af sin tykkelse, mister følelsen. Ligtorne opstår som regel på bunden af foden eller på toppen og siden af tæerne, men de kan forekomme overalt.

 

Hvad er en ligtorn egentlig?

Den størkner der, hvor huden presses sammen i et koncentreret område. Modsat ligtornehuden, hvor kun huden på overfladen størkner, kan vævet størkne hele vejen ned til knoglen ved en ligtorn. Hver gang der tilføres pres til området, overføres det til områder med mange nerver i nærheden af fodknoglen. Der er to slags ligtorne: Hårde ligtorne og bløde ligtorne. Forskellen kan virke overraskende – hårde ligtorne opstår ofte oven på de mindre tæer, der gnider sig op ad sko, der sidder dårligt. Det får dem til at føles hårde. Bløde ligtorne opstår derimod mellem tæerne. De er bløde, fordi sveden holder dem fugtige. Bløde ligtorne kan nogle gange blive inficerede.

 

Kan de undgås?

Ligtorne kan undgås ved at sikre, at du går med sko, der passer og ved at holde godt øje med dine fødder. Hvis du oplever, at skoene gnider sig op ad eller lægger unødigt pres på et bestemt område på din fod, så må du ikke fortsætte med at gå med de sko, da en ligtorn meget muligt kan opstå af det.

 

Det skal du gøre, hvis du har en ligtorn

Det første du skal gøre, hvis du opdager, at du har en ligtorn, er at fjerne årsagen. En ligtorn vil ikke udvikle sig, med mindre grunden til presset fjernes permanent. Så find ud af, hvad der har forårsaget ligtornen og vær sikker på, at det ikke vil forværre situationen.

I korte træk rådes du til at skaffe nogle specielle puder eller plastre mod ligtorne, der skal dulme smerten og ubehaget. Det fjerner presset fra området og forhindrer det i at forværres samt at dulme smerten.

 

Disse plastre vil dog ikke behandle ligtornene – til det kan du i stedet anvende Scholl 2i1 EXPRESS ligtornsbehandling.

 

Du påfører ganske enkelt den dæmpende væske dagligt for at nedbryde den hårde hud, der danner ligtornen. Brug derefter spatlen til at fjerne de øverste lag af ligtornen én gang hver tredje dag – det reducerer tykkelsen og fjerner presset og smerten, og det giver synlige resultater inden for fem dage.

Du kan udforske hele serien af Scholl produkter, der er designet specielt til ligtorne her.