Ligtorne: Typerne og årsagerne

 

Lad os se på de hyppigste grunde til, at ligtorne opstår på dine fødder, og på hvordan almindelige vaner kan føre til dem. For det første er det vigtigt at finde ud af, hvilken slags ligtorn du har og den bedste måde at behandle den på. Der er fem hovedtyper, der alle skyldes tryk og gnidning ved knogleområder. De kan være ekstra smertefulde, hvis tornens kerne presser på en nerve.

Typer af ligtorne

  • Hårde ligtorne: Det er de mest almindelige, der forekommer på små, koncentrerede områder af hård hud, der er på størrelse med en lille ært. De er som regel omringede af et område af fortykket hud eller ligtorne, og de kan udspringe på fødder og tæer, der ikke er i god stand og fodtøj, der sidder dårligt.
  • Bløde ligtorne: De udvikler sig på en lignende måde. De er hvidlige og gummiagtige og opstår mellem tæerne, hvor huden er fugtig grundet sved eller fra utilstrækkelig tørring. De har stadig en hård kerne og kan derfor være meget smertefulde. De fremstår også som ”kysse ligtorne”, hvilket betyder, at to tæer gnubber smertefuldt mod hinanden. Synderen til denne slags ligtorne er en sko, der klemmer dine tæer sammen.
  • Seed corn: Disse er små, smertefri ligtorne, der enten opstår enkeltvis eller i klynger under foden, og de kan nogen gange fremstå som fordybninger i huden. De er et resultat af mangel på fugt.
  • Karligtorne: Karligtorne er ligtorne, der er blevet så store med tiden, at de er blevet rodet sammen med blodkarrene i hudlagene. De kan være meget smertefulde, og de kan bløde, hvis de bliver skåret i.
  • Trevlede ligtorne: Dette er den mest alvorlige form for ligtorne. De opstår, hvis ikke en ligtorn behandles. De vikler sig ind i collagenfibrene i hudlagene og er dybt forbundet med vævet. De kan være meget smertefulde og kræver professionel behandling.

 

Hvordan undgår jeg dem?

Du vil nok helst undgå oplevelsen, hvis det er muligt, da det kan føles som at træde på en skarp sten, når du går på en ligtorn. De bedste måder at holde en ligtorn i skak på, er at have en god fodhygiejne og at gå med tilpasset og polstret fodtøj.

 

Hvordan behandler jeg dem?

  • Du kan lindre trykket mellem tæerne med noget skum
  • Ligtorneplastre kan være brugbare for nogle folk, men de skal anvendes med forsigtighed. De indeholder syrer, der kan beskadige den sunde hud, så sørg for, at det passer sammen.
  • Hvis ikke du har held ved at behandle ligtornen selv, kan en fodterapeut barbere den af – nogle gange på én gang, andre gange over flere omgange med en skalpel.

Husk, et en ligtorn kan vende tilbage, selvom du først er sluppet af med den, medmindre du kender årsagen til dens eksistens.