Hård hud - Tips & Facts


Det er vigtigt at kende til hård hud (også kendt som ligtornehud) – især hvis det giver dig problemer. Få vores 5 bedste tips & facts om den rette behandling af hård hud i denne guide.

Faktaboks

 • Det er måske blot en ophobning af hård hud, men det kan være meget ubehageligt!

  Huden på dine fødder er ikke så sensitiv som den i ansigtet for eksempel er, men den kan stadig ikke klare for meget tryk. Huden skal naturligvis hærdes (danne keratosis) for at forsvare fodens struktur og sit eget helbred. Overdreven uregelmæssigt tryk over en længere periode eller gentagende friktion kan dog få huden til at fortykke for meget, som også kaldes hyperkeratosis.

 

 • Hård hud plejer at dannes på to bestemte steder på foden.

  Mens ligtornehud også kan forekomme på hænderne, findes det oftest på fodballen eller hælen. Fodballen tager sig af det meste af din vægt, når du går eller står, og hælen bliver ofte påvirket af gnidning af fodtøj, der sidder dårligt.

 

 • Fjern din hårde hud regelmæssigt:

  Vi får alle hård hud, men nogle har en tendens til at få mere fortykket hud end andre. Nøglen til at det ikke bliver et smertefuldt problem er at sikre, at det ikke ophober sig med tiden. Tjek dine fødder hver uge og fil overskydende hård hud væk for eksempel med en elektronisk fodfil som Scholl Velvet Smooth Elektronisk Fodfil med diamantkrystaller.

 

 • Hold dine fødder fugtige:

  Hvis dine fødder føles tørre, skal du behandle dem med salve eller fugtighedscreme som Scholl Velvet Smooth Dagcreme. For at optimere effekten bør du påføre cremen efter bad, da huden der vil være blødere og mere absorberende.

 

 • Er det en ligtorn? Er det ligtornehud?

  Det kan se ens ud, men ligtornehud er ovalformet med et fortykket, gulligt udseende. Det medfører også en brændende følelse – mere ubehag fremfor smerte – mens ligtorne medfører en skarp smerte, fordi de hårde kerner presser mod nerveenderne.

 

Så er der en løsning? Med hensyn til forebyggelse er det afgørende at gå med fodtøj, der passer. Vær sikker på, at der er plads mellem din storetå og spidsen af skoen. Du bør også overveje at købe sko senere på dagen, når dine fødder vil være størst – de plejer at svulme i løbet af dagen, når du går. En ubesværet, sikker og hurtigt måde at sætte ophobningen af hård hud i skak på er med Scholl Velvet Smooth Elektronisk Fodfil med diamantkrystaller. Dette opfindsomme redskab har en roterende micralumina rulle med diamantkrystaller, der forsigtigt pudser hård hud væk med høj fart. Der er tre forskellige hoveder til forskellige tykkelser af hud.