Lær om årsagerne til og forebyg- gelse af hæl- revner

 

Revnet hud er resultatet af mange små skader der opstår i tør, ødelagt hud. Hvis disse små skader ikke behandles, kan de udvikle sig til dybere revner, også kaldet fissur. Hælene er et almindeligt område, hvor revner opstår, da hælen bærer hele kroppens vægt så snart du står op. Revnerne kan skyldes at huden er tør og uplejet. Hvis du ikke regelmæssigt fjerner døde hudceller og tilføjer fugt til huden, vil hælen oftere slå revner.

Symptomer
På det indledende stadie vil huden på hælen føles stram og ufleksibel, når den kommer under belastning. Udpræget tørhed, kløe og ømhed i huden er ofte de første tegn på problemet. Det berørte område kan endda blive gulligt eller brunt i farven og er ofte væsentligt hårdere end ellers. I det mere fremskeden stadie vil hælen måske være så tør, at den er blevet hvid, gullig eller rød i farven og er begyndt at skalle. Revner kan betyde at selv den korteste gåtur bliver ubehagelig. Hvis det ikke behandles, kan hælrevner begynde at bløde og blive inficerede med bakterier.

 

Årsager

Dehydreret hud er en af de hyppigste årsager til hælrevner. Så snart fugtigheden er forsvundet, vil hælen begynde at producere områder med tykkere hud som beskyttelse. Dette vil forhindre huden i at dannes ordentligt. I begyndelsen vil revnet hud måske kun føles som en mindre irritation, men med tiden vil det blive mere og mere smertefuldt at gå på, hvis det ikke behandles hurtigst muligt. I de mere avancerede stadier af hælrevner kan huden føles irriteret, smertefuld og endda begynde at bløde under belastning. Ligtorne er en anden stor ulempe fra hård hud. Disse pletter af gullig tyk og tør hud vokser steder, hvor huden er blevet skadet for at beskytte den. Hvis de ikke behandles, vil de ofte briste under belastning. Sko uden hælkappe er ofte årsag til dannelse af ligtorne, da de ikke yder støtte til trædepuden. Gåture i bare fødder og ubehagelige sko kan også forværre problemet. Tørre fødder, brug af skrappe sæber og overdreven skrubning af huden vil alt sammen bidrage til problemet.

Andre årsager til tør hud kan være mangel på mineraler og vitaminer, så som jern, eller overvægt, diabetes eller hypothyroidisme. Kroniske hudlidelser så som psoriasis kan også udtørre huden. Andre årsager kan være tørt indeklima, udsættelse for koldt vejr og problemer med pronation af foden.

 

Behandling

En effektiv måde at undgå dannelsen af hård hud er ved regelmæssig brug af fugtighedscreme. Scholl Creme til hård hud hjælper med at fugte og blødgøre hælrevner og i løbet af kun to uger vil den forbedre hudens elasticitet. Påfør balsammen to gange om dagen på rene, håndklædetørre hæle ved at massere cremen ind i huden indtil den er fuldstændigt absorberet. Så snart fugtigheden er genetableret, brug Scholl Fugtighedscreme til tør hud for at beskytte fødderne mod yderligere tørhed. Et andet vigtigt redskab i kampen mod tør hud er en god fodfil som fjerner den hårde, døde hud lag for lag, indtil den nye, bløde hud stråler.

Når det handler om revnet hud, er det vigtigste regelmæssigt at pleje dine fødder og dermed forebygge at skulle redde dem, når skaden er sket. Det er vigtigt, at du giver dine fødder samme opmærksomhed og pleje, som du giver resten af din krop. Hvis du er presset på tiden, så blødgør hård hud i varmt vand. Husk at gå med sko, der beskytter og støtter foden og undgå sko, der enten er for store eller for små.