Derfor kan hælproblemer påvirke din ryg

 

Hælrevner påvirker ikke kun vores fødder, men også vores gang, som kan føre til andre kritiske bivirkninger, også for vores ryg. I denne guide kan du læse mere om følgerne, og hvad du kan gøre. 

De mest almindelige grunde til hælrevner er følgende:

 • Fascitis plantaris

  Dette er et stærkt ledbånd, der går fra hælenbenet til spidsen af foden og fungerer som en slags stødabsorberer. Den kan blive irriteret på grund af udstrækninger, der forårsager smerte, der højst sandsynligt dukker op efter man har hvilet sig.

 • Bursitis

  Denne tilstand forårsager en brændende smerte dybt ind i hælen, og det kan opstå, hvis du lander forkert på hælene eller på grundt af trykket fra dit fodtøj – smerten forværres som regel i løbet af dagen.

 • Sporebrusk

  Dette er et overskud af knogler, der kommer fra selve hælknoglen og knytter sig til fascitis plantaris. Mange patienter med fascitis plantaris har også sporebrusk, men også patienter uden disse symptomer kan have sporebrusk.

 • Karpaltunnelsyndrom

  Denne store nerve bag på foden kan blive klemt og fastpresset, ofte grundt en knude. Smerte kan forekomme langs hele nerven samt i hælen.

 • Kronisk betændelse af hælpuden

  Dette kan skyldes, at hælpuden bliver for tynd, eller at man træder meget ned på hælene.

 • En aktiv livsstil

  Dem der bruger meget tid på fødderne i hverdagen kan opleve trætte, ømme fødder, der kan føre til hælproblemer. Hvis du bruger meget tid på fødderne, bør du holde regelmæssige pauser, hvor dine fødder kan hvile sig i 10-15 minutter. Scholl GelActiv-indlægssåler hjælper med at reducere det tryk, vi udsætter vores fødder for, og de giver mere støtte med ekstra polstring.

 

Hvorfor påvirker det din ryg?

Det ubehag vi føler i ryggen udpringer som regel fra den måde vi naturligt (og nogle gange underbevidst) ændrer på vores gang for at prøve at lindre hælrevner. En ændring i vores sædvanlige gangart vil hurtigt have en effekt – brusk i leddene kan nedbrydes, ledbånd og sener kan strækkes mere, end du er vant til, og hvis ikke du griber ind, kan det føre til artritis. Sørg for, at du holder øje med skævheder.

 

Hvordan behandler jeg hælrevner?

Isbehandling: Placer en ispakke på hælen i 20 minutter før og efter motion eller lang tid med aktiviteter.

Udstrækning: Stræk dine lægmuskler ud ved at stå med ansigtet mod væggen og træd tilbage med den ene fod, mens du holder hælen nede på jorden. Læn frem mod væggen, indtil du kan føle et behageligt træk bag på underbenet. Gør det i 30 sekunder og gentag.

Vekslende motion: Kondi- og motionsløbere er især modtagelige overfor hælrevner. Prøv med svømning, cykling eller mere blide former for motion for en tid og husk altid polstring i dine løbesko. Hvis smerten vender tilbage, når du vender tilbage til løbetræningen, bør du overveje at motionere mere stille og roligt permanent eller opsøge en specialist, hvis smerten varer ved.