Vorter og fodvorter – det bør du vide

 

Hvad er det?

Fodvorter og vorter er små og ofte hårde knuder, der opstår på den tykkere hud på fødderne og nogle gange på hænderne. De varierer i deres fremtoning, og de kan forekomme alene eller i klynger.

De bliver forårsaget af en infektion af den menneskelige papilloma virus (HPV), der skaber en stor mængde keratin – det hårde protein, der opbygger hår og negle – der opstår i hudens øverste lag. Dette medfører den hårde, grove konsistens af vorter og fodvorter.

De fleste mennesker vil få en vorte eller fodvorte på et eller andet tidspunkt i deres liv. De ses dog hyppigere hos børn og teenagere.

Vorter og fodvorter kan være meget smitsomme, da de kan blive overført gennem kropslig kontakt, men også fra forurenede områder og overflader som bade og swimmingpools. En vorte viser sig dog ikke med det samme, hvis du bliver smittet, da det kan tage uger eller endda måneder for dem at dannes.

At komme i kontakt med vortevirusser er forskelligt fra person til person, da immunforsvar reagerer forskelligt. Nogle får endda slet ikke vorter overhovedet. Normale vorter er 10-15 gange mere almindeligt end sålevorter.

 

Behandling

Selvom vorter på andre dele af kroppen kan forsvinde af dem selv, kræver fodvorter som regel en form for behandling. Der er nogle forskellige måder, hvorpå du kan håndtere fjernelsen af vorter, men de mest almindelige metoder er:

  • Salicylsyre
  • Kemisk behandling
  • Frysning

De fungerer alle på hver deres måde, men leder til det samme resultat: virussen trækker sig tilbage, og den hårde vækst bløder op. Længden på behandlingen varierer fra person til person, og det kan tage op til to år, før vorter eller fodvorter er helt fjernet.

Scholl sørger for lindring af vorter og fodvorter i form af Scholl Freeze Vorte- og Fodvortefjerner.

Dette produkt er baseret på frysemetoden med flydende kvælstof, der typisk foretages af doktorer, men som her fås i en form, som du selv kan anvende sikkert i dit eget hjem. Anvendelsen bør ikke være smertefuld på trods af effekten. Den fungerer ved at fryse vorten eller fodvorten og danne en vabel på området. Den vil falde af af sig selv indenfor to uger, når din krop erstatter vorten med sundt væv.

 

Identifikation

Du behøver ikke nødvendigvis at besøge lægen, når du har vorter eller fodvorter, men som med alle andre vækster på kroppen, som du ikke kan identificere eller føler dig usikker på, kan det være nødvendigt at opsøge lægelig hjælp.

Dette bør ske, hvis du har fodvorter:

  • Ændringer i udseende
  • Blødninger
  • Påfører dig betydelig smerte
  • Spredning

Ellers kan du nemt behandle dine fodvorter med Scholl Freeze Vorte- og Fodvortefjerner uden at skulle forlade dit hjem.