Sådan fjerner man fodvorter – En Trin-for-trin guide

 

Der findes en masse forkerte oplysninger om fodvorter – og nogle gange har man en tendens til at prøve at løse problemet selv uden de rette facts og behandlingsmetoder. Problemet er, at du kan have en fodvorte uden at vide det – eller endda leve med én, uden at du ved, at den er der (og de kan være der i flere år). I denne artikel får du en række gode råd til, hvordan du undgår fodvorter, samt hvordan du behandler dem bedst muligt 

 

Hvad er fodvorter?

Selvom det er sandt, at nogle fodvorter forsvinder af sig selv, bør du være opmærksom på, at de opstår fra en virus og derfor nok vil sprede sig – eller du kan smitte andre. Det er altid bedst at reagere med det samme, når du får øje på en vorte på foden.

Fodvorter – eller sålevorter – er ganske enkelt små vorter på undersiden af foden, der bliver skubbet ind i huden, når du går. En lille gruppe af fodvorter kaldes mosaikvorter (og de forveksles ofte med ligtorne).

De opstår fra en virus og er derfor smitsomme – men nogle mennesker vil aldrig få en fodvorte, selvom de bliver udsat for virussen. Op til 12 % af folk vil få en fodvorte, og børn har større sandsynlighed for at få dem – nok grundet deres ophold i skoleomklædningsrum, offentlige svømmehaller osv. Der er også en større sandsynlighed for en infektion, når fødderne er våde.

Hvordan ser en fodvorte ud?

Du kan genkende fodvorter på at de er en hvidlig plet under foden, der kan variere i størrelse. Farven på en fodvorte kan dog varierer fra menneske til menneske. En fodvorte er ofte fortykket, og man vil derfor kunne mærke en lille forhævning af huden, der hvor fodvorten er.

Fodvorter har oftest en hård kant, mens deres center er blødere. Hvis du ser små sorte prikker i midten af din fodvorte, så er det blødninger der er opstået af det tryk, du pålægger fodvorten når du går.

 

Hvad er symptomerne på fodvorter?

Fodvorter er små, knoldede gevækster på fodsålerne, der påfører smerte på bestemte steder af fodsålen, når du står eller går. Hold øje med grove områder med fortykket hud omkring det samt små, sorte prikker, som er små sprængte blodkar.

En  fodvorte føles ofte som om, du har en sten i skoen, og de kan være smertefulde, når du klemmer dem. De kan især være smertefulde, hvis de sidder på et trykpunkt som fodballen eller hælen. Hvis området bliver rødt, varmt, smertefuldt og ømt efter behandling, så skal du sørge for at søge læge, da der er mulighed for, at det er en infektion.

 

Hvordan kan fodvorter undgås?

Hold dine fødder rene og tørre og skift dine sokker hver dag. Rør ikke ved andres fodvorter og undgå at dele håndklæder, vaskeklude, sko eller sokker med andre, der har én. Du må ikke klø eller plukke din fodvorte, da det kan få den til at sprede sig til andre dele af kroppen.

Til sidst skal du undgå at gå med bare fødder, især ved offentlige steder! Gå med klipklappere eller svømmesko af gummi i svømmehaller og omklædningsrum.

 

Hvordan behandler man fodvorter?

Du skal ikke være bekymret, da der er mange forskellige løsninger, når det kommer til fjernelse af fodvorter.

  • Nogle mennesker dækker (tilstopper) vorten eller fodvorten med gaffatape og lader den være, men denne tilgang virker ikke altid, og det anbefales ikke af læger.
  • Der er mange kommercielle behandlinger, der indeholder salicylsyre af forskellige styrker (10-60 %) og formater (opløsning, creme, gel eller plastre), der alle er tilgængelige på apoteket.
  • Prøv Scholl Freeze Vorte- og Fodvortefjerner, der er mindre drastisk men særdeles effektivt. Denne behandling omfatter den samme tilgang, som også bruges af læger, der virker ved hurtigt at nedfryse fodvorten eller vorten, der skaber en vabel efter påføring.

Fodvorten eller vorten falder naturligt af indenfor 10-14 dage, hvorefter kroppen erstatter vortens væv med normalt væv.

 

Sådan behandler man vorter med Scholl Freeze Vorte- og Fodvortefjerner:

  • Montér applikatorens knop på det hvide plastiklåg ved at skubbe det solidt ind i den store åbning i enden.
  • Placér sprayen lodret på et tildækket bord eller en anden robust overflade. Hold ikke sprayen i nærheden af ansigtet eller over andre dele af din krop eller tøj. Sæt låget på sprayen som vist, så applikatorknoppen sidder i den klare plastikbeholder på siden af sprayen.
  • Mens sprayen er oprejst, skal du presse låget fast ned i 5 sekunder. Du skal ikke holde på plastikbeholderen.
  • Fjern låget fra sprayen, mens applikatorknoppen stadig er påsat. Lad ikke noget væske komme i kontakt med din hud, og hold sprayen væk fra dine øjne. Du SKAL vente i 15 sekunder med sprayen pegende nedad, før du påfører det på fodvorten eller vorten. Det giver væsken lov til at samle sig i bunden af applikatorknoppen og nå den frysende temperatur, der kræves for en effektiv behandling.
  • Vær sikker på at fodvorten eller vorten, der behandles, vender opad. Hold applikatorknoppen, så den peger nedad, og placer forsigtigt toppen af knoppen midt i fodvorten eller vorten i mindst 30 sekunder, men brug den ikke i mere end 40 sekunder. Du må ikke dubbe. Smid applikatoren ud efter brug.

Sørg for at være forsigtig, når du fjerner al den døde hud fra fodvorten og smider det ud, da det kan være en kilde til yderligere infektion.