Sådan behandler du succesfuldt fodvorter

 

Hvis du lider af fodvorter, er du ikke alene, da de fleste af os vil opleve dem på et tidspunkt i vores liv. Fodvorter er en slags vorte, der opstår på undersiden af foden. De er forårsaget af virus, der trænger ind i huden gennem små snit eller skrammer, ligesom alle andre vorter, og de kan spredes med lynets hast. Fodvorter ser ofte anderledes ud end andre vorter, fordi de bliver presset ind i huden, da der bliver lagt meget tryk og vægt på dem, når du går og står, hvilket kan resultere i en del smerte. Fodvorter er harmløse, men kan vare ved i længere tid, hvis du ikke behandles. Vorte- og fodvortefjerning er let med nogle enkle råd. 

Sådan identificerer du en fodvorte

Hvis du tror, at du har en fodvorte, bør du tjekke følgende:

  • Små, ujævne bevoksninger på din fodsål, der ofte har en eller flere små sorte prikker.
  • Knuder på fodballen, på undersiden af tæerne eller på hælen, hvor man ofte oplever det største tryk.
  • Smerter i fodsålen når du står eller går, eller når du rør området.

 

Behandling af fodvorter

Selvom nogle fodvorter behandler sig selv, kan de stadig være smertefulde, ubelejlige og bære en risiko for at inficere andre. Derfor er det bedst at behandle dem hurtigst muligt.

Scholl Freeze Vorte- og Fodvortefjerner virker ved hurtigt at nedfryse området, så der formes en blære ovenpå stedet. Fodvorten vil naturligt falde af indenfor 10-14 dage, og det vil blive erstattet af nyt hudvæv.

 

Hvordan kan jeg undgå fodvorter eller stoppe spredning?

Fodvorter skyldes en smitsom virus, men der er flere måder hvorpå, du kan beskytte dig fra at få dem og undgå at videregive dem til andre. De mest almindelige overflader at fange en fodvorteinfektion er våde gulve som dem i swimmingpools, bade og badeværelser, hvor folk oftest går barfodet.

  • Undgå direkte kontakt med fodvorter og vorter, både dine egne og andres.
  • Undgå at kradse eller røre fodvorten, da det kan få virussen til at sprede sig.
  • Dæk fodvorten for at undgå spredning af de virusinficerede hudceller til overflader, der kan give virussen videre til andre.
  • Vær sikker på at snit eller beskadiget hud er dækker for at sikre, at virussen ikke spreder sig yderligere.
  • Skil dig forsigtigt af med fodvortens hudvæv samt den neglefil, der har været i kontakt med fodvorten.
  • Det anbefales, at du anvender en skosål til engangsbrug i dit fodtøj indtil fodvorten er helet fuldt ud.
  • Vask dine fødder grundigt, hvis du har opholdt dig i et område, hvor virussen kan spredes, og hold dine fødder rene og tørre.

Bær vandtætte sko eller klipklappere til at beskytte dine fødder, hvis du anvender offentlige swimmingpools eller bade. Hvis du ved, at du har en fodvorte, skal du huske at bære gummisokker, så du stopper spredningen af virussen.

Tag de samme forholdsregler i dit eget badeværelse, hvis nogen i familien har en fodvorte. Husk ikke at dele håndklæder, vaskeklude, sko eller sokker med nogen, der har en fodvorte.