Fodvorter og vorter: Forklaringen omkring vorter

 

Vorter kan være forfærdelig irriterende.

De opstår som små klumper på hænderne og fødderne, og de kommer i alle størrelser –både enkeltvis og i klynger.

Nogle af dem opstår på særlige områder af kroppen – som eksempelvis fodvorter (med det medicinske navn verrucae pedis). På den anden side opstår almindelige vorter (medicinske navn verrucae valgaris) ofte ovenpå tæer, hænder og fingre (hvilket er forklaret nærmere her).

Du undrer dig så måske over, hvorfor de overhovedet opstår i første omgang. I denne artikel kigger vi nærmere på, hvordan vorter udvikles og spredes. Samtidig kigger på, hvordan de ser ud, hvordan de skal behandles og hvad man kan gøre for at minimere risikoen for at få dem. Endelig ser vi på, hvordan man sørger for, at de ikke spredes, når man har fået dem.

Hvordan udvikles og spredes vorter?
Hvis man får en vorte, så betyder det, at man har været i kontakt med en vorte-virus på et tidspunkt – selv hvis det er en del tid siden. Folk smittes oftest gennem direkte kontakt mellem hud – eksempelvis når man giver et håndtryk. Man kan også blive smittet ved at røre ved genstande som et dørhåndtag eller ved at bruge et håndklæde, som har været brugt af en person med vorter.

Vorter er en infektion i det øverste lag af huden, som er forårsaget af en virus i HPV-familien (human papillomavirus). Med over 100 forskellige varianter er chancen for at virusserne smitter langt større, hvis huden er beskadiget eller skåret åben – eksempelvis, hvis man skåret sig selv under en barbering. Dette er årsagen til, at mænd kan få vorter i ansigtet, og at kvinder nogle gange får dem på benene.

Hvordan ser vorter ud?
De mest almindelige vorter er runde eller ovale, faste og hævede. De har ofte en ru og ujævn overflade, og kan variere i størrelse – fra 1mm til 1cm diameter. De gør som regel ikke ondt, selvom de i nogle tilfælde kan klø eller bløde. Man kan udvikle én eller flere almindelige vorter på samme tid.

Hvordan kan vorter behandles?
Hvis man får vorter, så er én mulighed blot at lade dem forsvinde igen på egen hånd. Men de kan sprede sig til andre kropsdele, hvis ikke de bliver behandlet. Det kan derfor være rart at komme af med dem, hvis de gør en pinligt berørt eller gør ondt (selvom smerte er sjælden).

Scholl Freeze Vorte- og Fodvortefjerner sætter en stopper for vorter og fodvorter ved at fryse dem og dermed skabe en vabel. På grund af den nitrogen-frysende metode, vil vorten eller fodvorten naturligt falde af indenfor 10 til 14 dage, og kroppen vil erstatte vorte-vævet med almindelig væv.

Andre behandlinger inkluderer salicylsyre. Det er den aktive ingrediens i de fleste af apotekernes midler mod vorter. Det kan ødelægge huden, så det er vigtigt at beskytte huden ved at bruge vaseline eller et ligtorne-plaster til at dække huden omkring vorten, før midlet smørres på.

Samtidig kan vorten også files ned med en neglefil eller en pimpsten (undgå at dele dem med andre), før man smører noget på vorten. Gentag dette en gang om ugen, imens behandlingen er i gang. Hver gang man behandler en vorte, bør man blødgøre området omkring i vand i ca. fem minutter, og dernæst følge instruktionerne på pakken.

Produktet skal måske påføres hver dag i en periode på op til 12 uger eller længere.

Gaffertape er en anden mulighed. Her handler det om at placere tapen over vorten i ca. en uges tid. Hvis tapen falder af, må man putte et nyt stykke på. Efter en uge tager man tapen af og lægger vorten i vand. Lad vorten få luft om natten og sæt et nyt stykke tape på om morgenen.

Proceduren skal gentages indtil vorten er borte – selvom det kan tage noget tid: op til to måneder. Der findes ikke det store bevis for, at metoden skulle virke, men bivirkningerne er ikke ret store (dog kan huden omkring vorten blive irriteret).

Vorter kan også behandles med kemiske metoder, hvilket i så fald kræver en recept. Denne metode indebærer, at kemikalier som glutaraldehyd og sølvnitrat påføres vorten for at dræbe de påvirkede hudceller. Der er dog bivirkninger ved denne metode. De inkluderer, at huden muligvis får brune stænk (ved brug af glutaraldehyd) og brændemærker på huden omkring vorten (ved brug af sølvnitrat).

Forebyggelse

De fleste mennesker vil udvikle vorter på et tidpunkt i deres liv, men der findes skridt, man kan tage for at minimere risikoen for at få vorterne og for at de spredes til andre.

At vaske hænder grundigt og ofte, er et vigtigt skridt. Prøv at hold huden sund og fugtig, og undgå at bid fingrenegle eller neglebånd.

Husk også at brug rene håndklæder i fællesområder, så som motionscentre, og bær handsker, hvis du har en vorte på hånden og benytter udstyr i motionscentret.

Endelig, så pas på, når du barberer dig, da HPV nemt kan spredes, hvis du skærer dig selv.