Myter om forebyggelse af fodlugt


Der er mange vandrehistorier og halvsande historier om alt indenfor sundhedsplejen og de fleste skønhedsregimer. ”Læbepomade udtørrer dine læber” eller ”Hvis du plukker dine grå hår, vil du bare få flere” er nogle af de myter eller uvillige råd, der lyder fornuftige nok til at tro på, så det er ikke overraskende, at der er lignende myter omkring fodpleje. Lad os kigge på nogle af de myter, der er forbundet med fødder og diskutere fakta bag fiktionen!

Myte 1: Sved er skyld i fodlugt

Mange mennesker tror, at indtørret sved er skyld i fodlugt. Det er helt forkert, da foden har flere svedkirtler end andre steder på kroppen. Al kropslugt er dog faktisk forårsaget af bakterier. Når disse bakterier blandes med sved, fungerer det som middel til transport af lugten. Hvis du går med sokker, der lader dine fødder ånde og som regel er lavet af naturlige stoffer, kan det hjælpe sveden med at fordampe hurtigere og tage de stinkende bakterier med sig.

 

Myte 2: Mænds fødder lugter værre end kvinders

Denne myte udspringer sandsynligvis fra det stereotypiske billede af et omklædningsrum, selvom der ikke er noget grundlag for, at mænds fødder skulle lugte værre end kvinders. Kvinder har faktisk flere svedkirtler end mænd, og nogle gange ser det bare ud som om, at mænds svedkirtler er mere aktive.

 

Myte 3: Babypulver standser svedige fødder

Babypulver er som regel en duft, der er blandet med talkumpulver, som er et meget fint pulver, der er lavet af magnesium silikat. Det har en dobbelteffekt, da det opsuger en begrænset mængde fugt samtidig med, at det midlertidigt sammentrækker det ydre kropsvæv, så huden føles blød og tør. Nogle pulvere kan absorbere sved, men det stopper ikke ophobningen af bakterier, der leder til kropslugt.

 

Myte 4: Mundskyl eller andre husholdningsprodukter kan hjælpe mod fodlugt

Nogle mennesker tror, at kemikalierne i visse husholdnings- og badeværelsesprodukter som mundskyl eller eukalyptusolie kan ”dræbe” lugten fra deres fødder. Hvad de ikke ved er, at det faktisk kan ødelægge huden på deres fødder eller skabe flere problemer ved at anvende produkter, der ikke er godkendt modsat produkter, der er specialdesignede til fødder.