Fem tips der holder dine fødder svedfri

 

Det er akavet, ubehageligt og stressende, men det kan behandles. Disse fem tips vil forebygge en usædvanlig stor svedmængde og fodsved samt få dine tanker på rette køl. Der er flere svedkirtler i vores fødder end noget andet sted på kroppen – og de har kun et enkelt job: Nedkøle dig og holde huden på fødderne fugtig og smidig. Hvis du dog ikke følger disse tips regelmæssigt, kan sveden føre til problemer med fodsved.

Sund hygiejne

Der er ingen vej udenom det – det bedste du kan gøre for sine fødder er at holde dem rene og sørge for, at du tørrer dem grundigt. Hvis du holder øje med ophobning af tør hud, vil det være meget nemmere at holde dem sunde. Brug en antibakteriel sæbe og en speciel pulver til fødderne, hvis du lider af overdreven svedmængde.

 

Stræb efter tørhed

Du tror måske det er nok at vaske dine fødder samt grundig aftørring af dem og udskiftning af sokker til at opfriske tingene, men når dine fødder sveder, vokser bakterierne i dit fodtøj og fortsætter med det, selvom du har taget dine sko af. Hvis du lader dine fugtige sko stå et mørkt sted, som i et skab eller under sengen, er det perfekte vilkår for at bakterierne kan vokse yderligere. Hvis du tager de fugtige sko på igen, vil du blot gentage processen. Sørg for at dine sko er så tørre som muligt, før du går med dem igen. Du kan bruge en hårtørrer med kold luft eller lade dem stå et tørt sted udendørs, fx på balkonen.

 

Skift mellem dem

Da det tager over 24 timer at tørre fugtige sko grundigt, er det bedst, hvis du skrifter mellem dine sko fra dag til dag. Hvis det er muligt, bør du gå med forskellige sko tre dage i træk, før du gentager det.

Løbesko er især modtagelige overfor svedige situationer – især når de bruges til sport – så sørg for, at du har mindst to par at skifte mellem og vask dem regelmæssigt i vaskemaskinen (tjek vaskeinstruktionerne) og sørg for, at de tørrer ordenligt.

 

Lad dem ånde

Kanvas- og lædersko medfører en ret fri luftgennemgang omkring foden. Syntetisk stof bør have netsektioner, der lader luft komme ind. Undgå at gå med sko uden sokker på – ikke engang løbesko. Resultatet vil være, at alt sveden fra din fod løber direkte ned i skoen frem for at blive absorberet af sokkerne.

 

Giv dem et hvil

Det vides ikke helt, hvorfor nogle menneskers fødder sveder mere end andres. Der kan være genetiske faktorer involveret, men helt sikkert er det, at trætte, belastede fødder har lettere ved at blive svedige. Det vil hjælpe, hvis du kan undgå at være på farten hele dagen. Hvis det dog ikke er muligt, bør du forkæle dine fødder med et fodbad fra tid til anden med vigtige olier eller milde skumbade (smæk dem derefter op og slap af!).

Fodsved er meget ubehageligt og kan gøre dig meget selvbevidst i andres selskab. Prøv disse svedbehandlinger og forebyggelsesmetoder og invester i en god antiperspirant til fødderne som Scholl Fresh Step Antiperspirant, så du ikke behøver at bekymre dig mere!