Undgå svamp: De bedste måder at beskytte dine fødder på

 


Svampeinfektioner som fodsvamp er noget vi alle har hørt om. Men hvor mange af os ved, hvad det egentlig er og hvilke problemer, det kan skabe udover, at det kan påvirke vores fødder og det nok er ubehageligt?

Processen
 

Infektioner som fodsvamp (også kaldet Tinea Pedis) er i bund og grund en svampeinfektion i foden kaldet dermatophytes, der er forårsaget af flere svampegrupper, der bor på dine fødder og lever af væv fra døde hudceller. De formerer sig pludseligt og hurtigt, og det resulterer i et kløende, rødt udslæt, der kan blive skællet og flaget. Da fødder bor i et varmt, fugtigt og mørkt miljø, er de det perfekte sted for disse bakterier at trives.

 

Kend årsagerne

Årsagen til disse infektioner kan variere, men nogle af de mest almindelige årsager er:

  • Fugtig hud: At sørge for at din hud eller fødder er fugtige, når du tager sko og sokker på efter et bad eller en svømmetur, skaber de perfekte omgivelser for svampen og bakterierne at trives i.
  • Fysisk kontakt: Selvom svampene og bakterierne næsten altid er der, kan de begynde at formere sig og slå igennem, når man kommer i kontakt med en stor del af dem, så derfor skal du undgå at dele håndklæder, sokker eller sko med andre.
  • At gå barfodet: Relateret til den forrige pointe skal du også sikre dig, at du ikke bringer dig selv i en position, hvor du kan risikere at komme i kontakt med svampene. Offentlige bade og swimmingpools er nogle af de mest udsatte steder, så gå altid med klipklappere eller badesko, når du opholder dig i disse områder.
  • Overvægt: En af bivirkningerne ved at være overvægtig kan være den øgede svedmængde fra dine fødder, der kan være årsag til yderligere vækst af bakterier og svampe. Hvis du er lettere overvægtig, er det vigtigt at tage højde for de andre tips for at sikre, at du ikke er i risikozonen for fodsvamp.
  • Svækket immunforsvar: Din krop kæmper konstant mod bakterierne og svampene, der kan forårsage fodsvamp, men når dit immunforsvar er svækket af forkølelse eller influenza, vil din krop måske ikke kunne holde dem i skak og lader derved svampen sætte sig fast. Sørg for at være ekstra forsigtig, som med det forrige punkt, hvis du tror, at dette gælder for dig.

Der findes mange tilgængelige behandlinger, og de involverer oftest medicin eller antisvamp-behandlinger som en creme til fodsvamp, som du kan påføre direkte på det påvirkede område. Så vær sikker på at tørre din krop grundigt efter et brusebad, tag dig af dine håndklæder og skift mellem dine sko for at begrænse din chance for at blive ramt.