Typer af fodsvamp

 


Der er to slags fodsvamp, du skal holde øje med, og de minder mere om hinanden, end du tror, da de udspringer af den samme svamp. Find ud af hvad de er, og hvordan du undgår dem med denne guide.

Fodsvamp (Engelsk: Athlete’s Foot)

Selvom fodsvamp (tinea pedis) er en af de mest almindelige fodinfektioner, påvirker den kun ca. 15 % af folk på jorden. Mænd er som regel mere modtagelige, og risikoen for at fremkalde lidelsen stiger med alderen.

Den gode nyhed er, at det i de fleste tilfælde kan kureres, hvis det behandles lige efter, du opdager de tidlige tegn. Men hvis du lider under smertefulde symptomer og er bekymret for din tilstand, bør du opsøge din praktiserende læge.

  • Hvad er det? Fodsvamp har fået sit navn, fordi svampen ofte foretrækker de fugtige, varme, indelukkede forhold i en træningssko. Al fodtøj man ikke kan ånde i kan dog være med til at sprede svampen.
  • Hvad er symptomerne? Det er for det meste kløende, flaget og fugtig hud – der især opstår mellem tæerne. Heldigvis påvirker svampen kun det yderste lag af huden.
  • Hvordan får jeg det? Fodsvamp er smitsomt, hvilket betyder, at du kan blive ramt af det ved kontakt med hudceller, der bærer svampen – og disse celler kan forblive smittede i op til to år. Våde og varme områder som swimmingpools, omklædningsrum, badeværelser og brusere er de mest almindelige steder at få en infektion (så gå med klipklappere eller badesko for at mindske risikoen). Folk med diabetes har også større chance for at få fodsvamp.
  • Hvordan undgår jeg det? Vask dine fødder dagligt i varmt vand med sæbe for at holde dem rene, og husk at tørre dem grundigt – især mellem tæerne. Undgå også at dele håndklæder med andre for en sikkerheds skyld! Fodpulver kan være med til at mindske fugt på foden og i sko. Hold dine fødder, sokker og (trænings)sko rene. Gå med åbent fodtøj eller sko du kan ånde i, lige så snart det er muligt. For lige meget om du kan lide at høre det eller ej, så producerer en ung voksen på en sommerdag omkring nok sved til at fylde et æggebæger. Vælg naturlige materialer indenfor sokker og sko. Skift dine sokker hver dag og skift mellem dine sko, så de kan tørre ordenligt. Hvis en bestemt type sko ser ud til at forværre symptomerne, bør du overveje at skille dig af med dem… Ja, også selvom det er dine yndlingssko.
  • Hvordan behandler jeg det? Svampedræbere og svampebehandling er tilgængeligt på apoteket. Følg disse instruktioner for at undgå en gentagelse ved at fortsætte behandlingen, efter symptomerne er forsvundet for at sikre, at al svampen er destrueret.

 

Tåneglesvamp infektion

En tåneglesvamp infektion (Onychomycosis) påvirker den keratin, der opbygger neglen og kan påvirke hele neglen inklusiv pladen, lejet og roden eller blot en enkelt del af neglen. Den påvirker mellem 2 % og 18 % af verdens befolkning.

Til stor irritation kan den udvikle sig meget langsomt, så du ikke opdager symptomerne, før den har taget fat. Den er dog som regel smertefri, og du kan nemt behandle det derhjemme.

  • Hvad er det? De fleste tåneglesvamp infektioner skyldes dermatologiske svampe, som også er skyld i almindelig fodsvamp. Sommetider kan andre svampetyper som Candida være skyld i en negleinfektion. Hvis du har fodsvamp, er der en chance for, at det kan føre til en tåneglesvampe infektion, og det er meget vigtigt at reagere, når du opdager de tidlige tegn på en infektion for at undgå spredning.
  • Hvad er symptomerne? Misfarvede, fortykkede og forvrængede negle, der også kan være tidlige tegn på en svampeinfektion. Hvis det får lov til at udvikle sig, kan neglen blive skrøbelig og kan endda knække af i små stykker på tæer og fingre. Huden omkring neglen kan blive betændt og smertefuld.
  • Hvordan undgår jeg det? Undgå sko, der opvarmer dine fødder, sørg for at dine negle er korte og følg hygiejneanvisningerne ovenover.
  • Hvordan behandler jeg det? Behandlinger af tåneglesvampeinfektioner skaber et ugunstigt miljø for svampen og afhjælper problemet samt forhindrer spredning af infektionen.

 

Scholl Neglesvampbehandling er nem og effektiv at bruge: I første behandlingsfase skal du file den grove negl væk en gang om ugen og påføre den flydende blanding en gang dagligt i en måned. I anden fase skal du blot bruge den flydende blanding en gang ugentligt de næste ni måneder for at slippe af med misfarvningen, så dine negle vender perfekte tilbage. Det er nødvendigt at fuldende hele behandlingen, hvis infektionen skal behandles effektivt. For mere information om brug af dette produkt, bør du læse produktmærkningen og folderen.