Fakta om fodsvamp

 

Find ud af de potentielle årsager til, hvad du kan gøre for at afværge det, og hvordan du effektivt behandler fodsvamp. 

Er det virkelig fodsvamp?

Du ved, at du har fået fodsvamp, når du ikke blot opdager revner, vabler eller afskallet hud, men også føler en intens kløende fornemmelse. Nogle gange føles det som om, at lige meget hvor meget du kløer det, vil det ikke dulme den ubehagelige følelse. Modsat populære myter har det intet at gøre med, hvor rene dine fødder er… men derimod mere om, hvor godt du tørrer dem.

 

Hvorfor opstår det?

Tilstanden opstår af en svampeinfektion i huden, der derved kan spredes til din hovedbund, hænder eller endda din lyske (så hvis du har en slem fodsvamp, må du ikke bruge det samme håndklæde til at tørre din krop og dine fødder med). Du bør også undgå at gå barfodet på offentlige arealer, hvor du kan komme i kontakt med inficeret hud, der smitter. Fodsvamp kan også videreføres direkte ved personlig kontakt. Når du har svampen, vil det varme, mørke og fugtige miljø fra dine sko eller træningssko være den perfekte formeringskanal for svampen. Omvendt kan fodsvamp også opstå på tørre, flagende områder – når du går med sandaler i varmt vejr for eksempel. Solen kan udtørre din hud, så den mister sine beskyttende olier. Kombiner denne tørhed med gnubbende sandaler uden beskyttelsen fra sokker – så kan situationen næsten ikke blive værre.

 

Hvad kan jeg gøre ved det?

Hvis ikke det behandles, kan svampen sprede sig til tåneglene og inficere det område, der som regel er sværere at slippe af med. Det kan også skabe større revner langs bunden af foden, hvis ikke det tjekkes op på. Tilføj et tyndt lag antisvampcreme på det berørte område en til to gange dagligt og gnid det forsigtigt ind. Det hjælper med at lindre symptomerne ved fodsvamp. Hvis det dog ikke forbedres efter to uger, bør du opsøge din praktiserende læge eller fodterapeut.

 

Hvordan forebygger jeg det?

  • Sørg for, at dine fødder er helt tørre efter vask, og før du tager sko og sokker på
  • Udskift regelmæssigt dit fodtøj, gerne dagligt
  • Skift dine sokker dagligt
  • Sørg for, at dine sko er store nok til, at luften kan cirkulere mellem tæerne
  • Gå med klipklappere eller svømmesokker på offentlige arealer
  • Gå aldrig med andres fodtøj, i hvert fald kun i kort tid ad gangen
  • Overhold disse regler hver dag